Kids & Health Center Volendam, hoe werken wij?

4 mei, 2016

Sinds 1 januari 2016 werk ik binnen Kids & Health Center Volendam. Hier hebben wij een multidisciplinair team opgezet met betrekking tot kinderen. Maar wat doen wij nou precies? Allereerst even over mezelf:

Volwassenen
Binnen Kids & Health Center Volendam behandel ik ook nog steeds volwassenen. De fysiotherapeutische klachten kunnen bij mij terecht. Tevens doe ik veel met zwangerschapsgerelateerde klachten en training na de zwangerschap. Ook kom ik aan huis bij dames die net bevallen zijn voor een heerlijke massage. Omdat er dan vaak stijfheidsklachten zijn, kan dit gewoon via de zorgverzekering! Verder doen wij heel veel met core-stability training bij rugklachten.

Kinderfysiotherapeut vs fysiotherapeut
Dan wat betreft de kinderen. De kinderen met lichamelijke klachten komen bij mij terecht. Hoofdpijnklachten, knieklachten, problemen met lopen etc. Maar waarom moet je nou naar een kinderfysiotherapeut en kun je niet naar een reguliere fysiotherapeut met je klachten? Kinderen worden in de reguliere fysiotherapie vaak behandeld als kleine volwassenen. Maar dit zijn ze niet! Er komen bij kinderen nog een aantal andere dingen kijken zoals: groei, motorische ontwikkeling, lichamelijke ontwikkeling etc. Dit zijn dingen die een reguliere fysiotherapeut vaak niet meeneemt in zijn behandeling, waardoor die niet optimaal is. Een kinderfysiotherapeut houdt rekening met al deze factoren, waardoor jouw kind optimaal kan worden geholpen!

Multidisciplinair werken
Indien er kinderen komen met motorische problemen, werk ik vaak samen met de ergotherapeut. Hier hebben wij een speciaal protocol voor opgesteld. Nergens in Volendam zie je anders deze samenwerking. Wij kijken naar het kind op meerdere gebieden: grove motoriek, fijne motoriek, sociaal-emotionele ontwikkeling, motor planning, spierkracht, hypermobiliteit, hooggevoeligheid, sensorische informatieverwerking ed. Indien er problemen zijn met de spraak/taal ontwikkeling komt onze logopedist er ook bij! Omdat wij een samenwerking hebben, kunnen wij het kind vanaf meerdere kanten bekijken. Kan jouw kind bijvoorbeeld niet meekomen met de voetbal? Vaak krijg je dan snel de conclusie: ja z’n grove motoriek is niet goed. Uit onze ervaring blijkt dat er dan ook andere dingen aan de hand kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld een probleem in motor planning. Indien dat het geval is behandelen wij dit in ons team op de meest optimale manier voor jouw en je kind.

Maar hoe zien de afspraken er dan precies uit?
Als je bij ons binnenkomt maken we 2 afspraken. 1 bij de kinderfysiotherapeut en 1 bij de ergotherapeut. Na deze 2 afspraken maken we een afspraak alleen met de ouder. Hierin worden alle resultaten besproken en wordt het behandelplan opgesteld. Na deze afspraak wordt er een brief opgesteld welke (na goedkeuring van de ouder) wordt gegeven aan alle instanties die met het kind te maken hebben. Denk hierbij aan de leerkracht/zwemjuf/huisarts/consultatiebureau ed. Vervolgens gaat de behandeling beginnen. Vaak heb je een afspraak van 1x per week. Omdat wij samenwerken hoef je maar 1x te komen! Je afspraak duurt 45 minuten, waarbij je de ene helft van de tijd de ergotherapeut ziet en de andere helft van de tijd de kinderfysiotherapeut. Wij hebben onderling nog 1x per week overleg om de behandelingen zo optimaal mogelijk te houden.

Afspraak maken?
Wil jij een afspraak bij ons maken? Dat kan! Een mailtje sturen mag altijd, telefonisch zijn we bereikbaar op: 06-16060940. We zien jullie snel in onze praktijk!